+4021 316 1033
contact[at]anisp[dot]ro

Despre

Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor din Romania (ANISP) este o organizatie profesionala, apolitica, neguvernamentala, avand caracter nelucrativ (nonprofit), constituita din persoane fizice si juridice, în conformitate cu legislatia in vigoare cu privire la asociatii si fundatii.

ANISP s-a constituit si a fost înregistrata în 31.01.2001 din initiativa a 12 dintre cei mai importanti ISP-isti ai momentului:  Dynamic Network Technologies (DNT) SRL, EuroWeb România SA, FX Internet SA, Global One Comunication România SA (Equant/ Orange Business Services), G.T.S. România SRL (GTS Telecom), IIRUC- Digicom Grup SA (RoLink Plus), Kappa Servexim SRL (Astral telecom/UPC Romania), Logic Telecom SA, Mobifon SA (Vodafone Romania), P.C. Net Data Network SA, România Data System SA (RDS), Total Net SA.

In timp, peste 80 de operatori din sectorul comunicatiilor electronice au devenit membri și/sau membri asociați ai ANISP.

Scopul principal al constituirii ANISP era si a ramas “promovarea si sprijinirea intereselor furnizorilor de retele si servicii de comunicatii electronice (inclusiv Internet)” in Romania.

Membrii fondatori si apoi intreaga comunitate au sprijinit organismele legal abilitate in promovarea cadrului legislativ adecvat si aducerea acestuia la standardele Uniunii Europene, în elaborarea si implementarea strategiilor de dezvoltare durabila a domeniului tehnologiilor informatiei in general și in special al comunicatiilor electronice / Internet.

Inca de la înfiintare asociatia s-a implicat activ în crearea unui nou cadru de reglementare pentru comunicatiile electronice din România, armonizat cu cel din Uniunea Europeana, urmarind in special liberalizarea totala a sectorului telecom. In acest fel a colaborat cu Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din cadrul Camerei Deputatilor în procesul de elaborare a principalelor reglementari de nivel primar în domeniul comunicatiilor electronice,  in baza carora a fost posibila liberalizarea comunicatiilor electronice la 1.01.2003 si trecerea la edificarea unei piete concurentiale in domeniu. Este vorba de legile privind  cadrul general de reglementare în comunicatii, accesul la retelele de comunicatii si la infrastructura asociata, precum si interconectarea acestora si serviciul universal si drepturile utilizatorilor cu privire la retelele si serviciile de comunicatii electronice.

Dupa adoptarea cadrului primar de reglementare în comunicatii (legi), ANISP s-a implicat în procesul de elaborare a legislatiei secundare în domeniul comunicatiilor electronice, fiind un partener activ al Autoritatii Nationale de Reglementare în Comunicatii si Tehnologia Informatiilor, atât în fazele de consultare si pregatire a normelor, cât mai ales în implementarea deciziilor autoritatii.

In vederea asigurarii dezvoltarii Internetului în România, ANISP a colaborat cu S.N. Romtelecom S.A., în calitatea de principal furnizor de suport pentru comunicatiile necesare asigurarii accesului. Astfel, s-a convenit in anul 2001 un Acord pentru asigurarea de catre Romtelecom a accesului prin dial-up la Internet a utilizatorilor catre punctele de prezenta ale ISP-istilor prin reteaua telefonica comutata publica fixa nationala, diferentiat fata de serviciul telefonic de baza, numit Acces Special la Internet, cu un substantial discount fata de tariful normal al impulsurilor telefonice (initial 25%, apoi 50%).

In cursul anului anului 2005 ANISP a initiat un program de discutii cu autoritatile locale ale Municiului Bucuresti, care aveau in intentie realizarea unei Retele metropolitane de fibra optica pentru telecomunicatii. In baza unor cerinte sustinute de ANISP, la care s-au raliat si alte organizatii si operatorii semnificativi, conducerea municipalitatii a elaborat un set de specificatii pentru realizarea Retelei metropolitane de fibra optica pentru telecomunicatii – NETCITY astfel incat sa se asigure dezvoltarea in continuare a sectorului serviciilor de comunicatii electronice, eliminandu-se posibilitatea de a se crea bariere artificiale sau disfunctionalitati. La solicitarea ANISP s-a constituit un Consiliu consultativ cu participarea tuturor companiilor si institutiilor implicate/interesate, in cadrul caruia s-au purtat discutii pentru identificarea problemelor si gasirea de solutii adecvate. Grupul de lucru va continua si in viitor sa asigure supor in vederea realizarii Netcity in cele mai bune conditii, pentru idetificare dificultatilor de realizare si implementare si gasirea modalitatilor de surmontare a problemelor de natura tehnica si administrativa care vor apare.

In acelasi timp, ANISP a solicitat Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale si Autoritatii de reglementare in comunicatii sa se implice in stabilirea unui nou cadru de reglementare a accesului la elemente de infrastructura asociata pentru operatorii de retele de comunicatii electronice (acces pe terenuri si imobile, stalpi, canalizatii, etc.), ceea ce a dus la elaborarea proiectului de lege pentru regimul infrastructurii retelelor de comunicatii electronice.

 

Asociatia a colaborat cu ministerul de resort la elaborarea si implementarea Strategiei nationale pentru edificarea Societatii Informationale. De asemenea, s-a implicat in dezbaterile organizate de minister si Comisia de specialitate a Parlamentului (CTIC) pentru completarea cadrului de reglementare cu o serie de acte legislative in domenii complementare domeniului comunicatiilor electronice, cum ar fi:

• semnătura electronică (Legea nr. 455 din 18 iulie 2001);
• prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul telecomunicaţiilor (Legea nr. 676 din 21 noiembrie 2001);
• protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date (Legea nr. 677 din 21 noiembrie 2001);
• comerţul electronic (Legea nr. 365 din 7 iunie 2002);
• unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei (Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 – TITLUL III: Prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice);
• funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţã (Legea nr. 398 din 14 iunie 2002 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 18 din 2002);
• audiovizualul (Legea 504 din 2002);
• incasarea prin mijloace electronice a impozitelor si taxelor locale (Legea 291/2002 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr 24/2002);
• achizitiile publice prin licitatii electronice (Ordonanta nr. 20/2002);
• inregistrarea operatiunilor comerciale prin mijloace electronice – regimul juridic al documentelor electronice (LEGEA nr. 260 din 19 iulie 2007).

 

Prin implicarea in aceste demersuri, ANISP a urmarit:

• generarea unui climat de incredere in societatea informationala si in promovarea aplicatiilor on-line, bazat pe  securitate;
• asigurarea unui mediu legislativ stabil, propice pentru dezvoltarea societatii informationale si a economiei digitale;
• promovarea intensa a infrastructurii informatiei si a accesului la infrastructura prin crearea unor piete de desfacere competitive, in special piata serviciilor de comunicatii electronice;
• asigurarea unor analize calitative si cantitative, a unui ghid flexibil si pragmatic in scopul maximizarii beneficiilor actionarilor publici si privati, prin utilizarea tehnologiei informatiei, in economia Romaniei.

ANISP s-a implicat si in sustinerea interesului comunitatii operatorilor de retele si servicii de comunicatii electronice in o serie de chestiuni conexe, cum ar fi:

– elaborarea metodologiilor pentru utilizarea operelor muzicale ca tonuri de apel pentru telefoanele mobile si pe Internet şi drepturile patrimoniale cuvenite titularilor drepturilor de autor;
– descurajarea altor autoritati centrale si locale de a impune “suprataxarea” domeniului comunicatiilor electronice (de exemplu, Ministerul Culturii a solicitat in 2005 ca operatorii sa sustina cu 5% din cifra de afaceri Fondul cultural national; ca urmare a interventiei sustinute a ANISP, aceasta  reglementare a fost retrasa);
– demers la Guvernul Romaniei pentru a nu se stabili reglementari care sa afecteze domeniul comunicatiilor electronice fara consultarea reprezentantilor sectorului si a ministerului de resort (de exemplu, Legea 123/2005 pentru modificarea si completarea Legii 8/1996 privind drepturile de autor si conexe avea incluse prevederi pentru furnizorii de retele si servicii d ecomunicatii electronice fara ca acestia sa fi putut sa-si spuna punctul de vedere);
–  s.a.

 

La 1 iulie 2009 ANISP a devenit membru al EuroISPA, organizatia pan-europeana a asociatiilor nationale ale ISP-istilor. In acest fel, ANISP s-a alaturat celei mai autorizate “voci” care sustine industria comunicatiilor electronice, in special Internetul.

 

In aceasta calitate, ANISP s-a implicat, impreuna cu celelalte organizatii membre EuroISPA, in dezbaterea si elaborarea documentelor de pozitie in cele mai importante subiecte ce priveste dezvoltarea si buna functionare a sectorului comunicatiilor electronice, care au fost sustinute in dialogul cu institutiile europene, astfel:

• pachetul TELECOM – elaborarea noului cadru reglementare din domeniul comunicatiilor electronice la nivel de UE;
• Data Protection;
• Data Retention;
• Liability of intermediaries;
• Intelecual Properties Rights/Copyright;
• Cybercrime;
• Safer Internet;
• Net Netrality;
• s.a.

 

In cele mai multe din demersurile vizand dezvoltarea Societatii Informationale in Romania, ANISP a colaborat cu celelate asociatii din domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (IT&C), in acest sens remarcandu-se actiunile concertate sub sigla “Coalitia Tech 21” proiectate si puse in aplicare cu sprijinul CIPE Romania.

 

Un important proiect este edificarea RoNIX – Romania Network for Internet eXchange, care asigura posibilitatea rutarii traficului de Internet intre retelele ISP-istilor. Astfel, incepand din 7 septembrie 2001, ANISP a proiectat si instalat o platforma pentru interconectarea principalelor retele de comunicatii electronice din Romania in vederea interschimbului de trafic.

 

Prin acesta, s-a reusit eliberarea canalelor internationale si punerea capacitatii respective la dispozitia utilizatorilor, precum si cresterea vitezei de raspuns, ceea ce a dus la cresterea calitatii serviciilor nationale. In acest moment RoNIX – Romania Network for Internet eXchange are trei noduri formand un inel cu magistrale de 10 Gbps intre ele si avand fiecare posibilitatea conectarii ISP-istilor la porturi de acces la 1 – 10 Gbps (Ethernet sau optice) prin care se asigura interschimbul de trafic intre principalele retele de comunicatii electronice din Romania.

 

Ce a adus nou RoNIX pentru sectorul comunicatiilor electronice (in special Internet):

• Salvarea largimii de banda internationala. Largimea de banda internationala aflata in posesia fiecarui furnizor de servicii din asociatie nu a mai fost utilizata pentru traficul local.
• Scaderea preturilor. Datorita scaderii traficului international pentru schimbul local, ISP-urile nu trebuie sa cumpere largime de banda suplimentara.
• Preturi la clienti. Scaderea costurilor furnizorilor de servicii s-a reflectat imediat in scaderea costurilor clientilor pentru serviciile de internet.
• Calitatea serviciilor. Viteza cu care raspunde reteaua a crescut in calitate, permitand dezvoltarea unor aplicatii speciale ce necesita timp minim pentru a raspunde.
• Mentinerea. Usoara pentru furnizorii de servicii datorita scaderii numarului de conectari intre ISP-uri.
• Fiabilitate. Cresterea fiabilitatii datorita minimizarii posibilitatilor de esec si mentinerii usoare.

Prin RoNIX, ANISP a devenit membru al EURO-IX, organizatia europeana a Internet eXchange-urilor.

 

In 3 Septembrie 2004, au fost configurate si au devenit functionale echipamentele instalate la nodul metropolitan RoNIX din Bucuresti, care asigura functionarea unei o copie a “root serverului” de nume de domenii “i.root-servers”, primul server DNS de nivel superior aflat în afara spatiului american. Din acest moment au devenit active, pentru toti membrii comunitatii RoNIX (Romanian Network for Internet eXchange), caile de acces catre site-ul “i.root-servers”. Acest serviciu asigura legatura între utilizatori si infrastructura de rutare a Internetului, prin care se asociaza numelor de domenii, mult mai usor de retinut si utilizat, adrese IP folosite de echipamentele de comunicatie si utilizate în sistemul de rutare al Internetului si viceversa.