În data de 19 martie 2019 semnalam faptul că peste noapte primăria Timișoara demarase o acțiune de tăiere a cablurilor aeriene de comunicații, ceea ce a afectat mai multe rețele și utilizatori de servicii de comunicații, inclusiv câteva instituții de învățământ chiar în perioada în care trebuia să aibă loc simularea pentru examenul de Bacalaureat și înscrierea pentru clasa pregătitoare. Foto: https://www.opiniatimisoarei.ro
ANISP a reiterat cu acel prilej că susține dezvoltarea rețelelor subterane și migrarea cablurilor aeriene în canalizații dedicate (în zonele urbane) dar și că migrarea infrastructurii de comunicații nu trebuie făcută în grabă, nechibzuit, fără un plan de acțiune care să ia în considerare realitățile de la teren.
Ne bucură faptul că după evenimentele din martie 2019 primaria municipiului Timișoara a ales să colaboreze mai strâns cu operatorii de telecomunicații pentru a evita întreruperile de servicii. Astfel, la 29 mai 2019 a fost organizată o întâlnire la care au participat responsabili ai municipalității în frunte cu domnul primar, oficiali ai autorității de reglementare (ANCOM), reprezentanți ai operatorilor de telecomunicații și ai operatorilor de infrastructuri.
Pe durată aceastei ședințe a fost stabilit un program de lucru agreat în cea mai mare parte de participanți. Acesta prevede noi acțiuni, termene și condiții (ex.: punerea la dispoziția operatorilor a planurilor infrastructurilor subterane existente; migrarea cablurilor din zona centrală până la 30.06.2019 pe infrastructurile subterane ale operatorilor și ale municipalității, sub rezerva existenței capacității necesare; și extinderea termenului, în cazul în care trebuie construite noi infrastructuri).
De asemenea, primăria a luat act de faptul că nu se suțin afirmațiile confom cărora operatorii de telecomunicații au predominant rețele aeriene ilegale, pentru acestea existând autorizații de construcție și contracte de închiriere cu deținătorii infrastructurii-suport.
Apreciem deschiderea arătată de autoritățile locale dar considerăm că o astfel de cooperare trebuia avută în vedere de la bun început, cu multiple beneficii pentru toate părțile implicate: nu ar mai fi fost întrerupte servicii de comunicații pentru utilizatori, nu ar fi fost generate cheltuieli suplimentare nejustificate pentru operatori iar primăria și-ar fi vazut realizate mai repede obiectivele. Încurajăm autoritățile centrale și locale de pretutindeni să nu treacă unilateral la acțiuni pripite și să dea dovadă de deschidere și aplecare spre rezolvarea optimă a problemelor cetățenilor și industriei.
Comments are closed.